Μυωπία – Μια «επιδημία» της σύγχρονης εποχής.

miopia

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σε έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση, παρατηρείται παγκοσμίως, ραγδαία άνοδος στη συχνότητα της μυωπίας.

Ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, η μυωπία αποτελεί πλέον σημαντικό πρόβλημα. Στην Κίνα, πριν από 60 χρόνια, μόνο το 10-20% του πληθυσμού έπασχε από μυωπία, ενώ σήμερα περισσότερος από το μισό πληθυσμό και το 90% των εφήβων και των νέων ενηλίκων πάσχει. Στη Σιγκαπούρη, το 70% των αποφοίτων παρουσιάζει μυωπία, ενώ στη Σεούλ το ποσοστό των ανδρών ηλικίας 19 ετών που εμφανίζει μυωπία φτάνει το το 96.5%!

Στην Ευρώπη και ΗΠΑ οι μισοί νέοι ενήλικες, πλέον εμφανίζουν μυωπία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου 2.5 δισεκατομμύρια – θα πάσχει από μυωπία, και σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – το 50% του παγκοσμίου πληθυσμού – υπολογίζεται ότι θα πάσχουν μέχρι το 2050.

Στη μυωπία, η οπτική οξύτητα αποκαθίσταται με τη χρήση γυαλιών, φακών επαφής και διαθλαστική χειρουργική. Παρόλα αυτά, λόγω του ότι οφείλεται σε επιμήκυνση του οφθαλμού, όταν παρουσιάζεται με υψηλούς βαθμούς, αυξάνει τον κίνδυνο για πρόκληση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη, γλαυκώματος και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η μυωπία συνήθως αυξάνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Περίπου 20% των νέων ενηλίκων στην Ανατολική Ασία έχουν πολύ υψηλή παθολογική μυωπία και οι μισοί αναμένεται να υποστούν μη αναστρεψιμη απώλεια όρασης εξαιτίας της παθολογικής μυωπίας.

Το γεγονός ότι η μυωπία πλέον φαίνεται να λαμβάνει τη μορφή επιδημίας, οδήγησε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να διευρύνει την επιστημονική έρευνα ώστε να διερευνυθούν οι αιτίες πρόκλησης μυωπίας.

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι η μυωπία οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα και σε γενετικούς παράγοντες. Περισσότερες από 100 περιοχές του γονιδιώματος σχετίζονται με τη μυωπία παρόλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι η κληρονομικότητα είναι μόνο μία από τις αιτίες.

Αρχικά, η πολύωρη μελέτη και η ανάγνωση ενοχοποιήθηκαν για την πρόκληση της μυωπίας, παρόλα αυτά, πρόσφατες μελετες έδειξαν ότι η συσχέτιση αυτή δεν είναι τόσο ισχυρή.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Ohio State University College of Optometry στο Columbus, έδειξε ότι ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με τον κίνδυνο για ανάπτυξη μυωπίας, ήταν ο χρόνος που τα παιδιά έιχαν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Μία αντίστοιχη μελέτη στην Αυστραλία επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα, καταλήγοντας ότι τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, είχαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας. Αυτό που φαινεται ότι παίζει τον σημαντικότερο ρόλο ήταν η έκθεση των οφθαλμών στο φως.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, υπολογίστηκε ότι τα παιδιά χρειάζεται να ξοδεύουν περίπου 3 ώρες την ημέρα υπό συνθήκες φωτός έντασης 10000 lux ώστε να προστατεύονται από τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας. Αν και ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το φως δρα προστατευρικά δεν έχει εξακριβωθεί, πιθανολογείται σύμφωνα με μελέτες άλλων ερευνητικών ομάδων, ότι το φως προκαλέι την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή, που με τη σειρά της αναστέλλει την αύξηση του μήκους του οφθαλμού, αναστέλλοντας την εξέλιξη της μυωπίας.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η έκθεση σε φως υψηλής έντασης φαίνεται να προστατεύει από την εξέλιξη της μυωπίας, όμως οι ερευνητές συνιστούν μια συνολική προσέγγιση που να περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό της παρατεταμένης κοντινής εργασίας, ειδικά με τη χρήση tablets και κινητων, και την δραστηριότητα σε εξωτερικόυς χώρους όπου το παιδί έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη μακρινή του όραση. Η συστάσεις αυτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα παιδιά που εμφανίζουν μυωπία σε μικρή ηλικία, καθώς αυτά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη υψηλότερων βαθμών μυωπίας σε σχέση με παιδιά που εμφανίζουν μωπία αργότερα.

Laser Μυωπίας – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας  EYE DAY CLINIC


Παναγιώτης Γεωργουδής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

georgoudis