Όραση και Διατροφή
Η όραση είναι μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή και υπεύθυνη για την κεντρική όραση.
Η λειτουργία της όρασης εξαρτάται από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα κωνία και τα ραβδία που ευθύνονται για την όραση των χρωμάτων και την όραση στο ημίφως αντιστοιχα. Στα κύτταρα αυτά είναι ενσωματωμένα χιλιάδες μόρια φωτοχρωστικής ουσίας. Οι χρωστικές που υπάρχουν ονομάζονται ροδοψίνη και φωτοψίνη. Η ροδοψίνη αποτελείται από την πρωτεΐνη οψίνη που είναι συνδεδεμένη με μια χρωστική παράγωγο της βιταμίνης Α τη ρετινίνη. Όταν εκτίθενται στο φως αποδομούνται γεγονός που καταλήγει στη διέγερση των νευρικών ινών. Εν συνεχεία οι ώσεις μεταδίδονται από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο μέσα στον αμφιβληστροειδή και τελικά με τις ίνες του οπτικού νεύρο φτάνουν στον φλοιό του εγκεφάλου.
Αυτό το θαυμάσιο βιοχημικό εργοστάσιο παραγωγής φωτεινών ερεθισμάτων – όρασης θα πρέπει να το φροντίζουμε με μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή .
Πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις όπως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφυλιστικές αλλοιώσεις ωχράς κηλίδας, ξηροφθαλμία συνδυάζονται με μεταβολικές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία).
Ένα διαιτολόγιο που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θα συμβάλει και στην καλή λειτουργία της όρασης μας:
Βιταμίνη A : ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των ρετινοειδών και συμβάλει στη λειτουργία της καλής όρασης ως απαραίτητο συστατικό της ροδοψίνης.
Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης Α :
Η ρετινόλη που βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας (συκώτι) τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτομικά προϊόντα.
Η προβιταμίνη Α είναι ο δεύτερος τύπος και τη βρίσκουμε σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η πιο συνήθης μορφή αυτής είναι το β-καροτένιο που έχουν λαχανικά και φρούτα με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως πορτοκάλια, βερίκοκα, ροδάκινα, γκρέιπφρουτ, μάνγκο, καρότο, πεπόνι, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, χρωματιστές πιπεριές και σκουροπράσινα λαχανικά.
Ω 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ : ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, σχετίζονται με τα λιπίδια του αίματος χοληστερόλη τριγλυκερίδια και ασκούν προστατευτική δράση και στη καρδιά. Σημαντικός ο ρόλος τους και στην όραση αφού ένα από αυτά το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) αποτελεί βασικό συστατικό στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τροφές πλούσιες σε Ω3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, τόνος, ρέγγα, πέστροφα, βακαλάος, τα βρίσκουμε όμως και σε καρύδια, λιναρόσπορο, σαλιγκάρια και γλιστρίδα.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ : προλαμβάνουν τις βλάβες που προκαλούνται από κάπνισμα, γήρανση και ηλιακή ακτινοβολία (κυανό και υπεριώδες φως). Οι μελέτες για τις δράσεις των αντιοξειδωτικών ουσιών έδειξαν ότι η συστηματική λήψη αυτών, βιταμινών ιχνοστοιχείων και μετάλλων (β-καροτένιο, ασκορβικό οξύ, βιταμίνη C και Ε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη) μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνιση κάποιων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βασικότερη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμινης Ε είναι το ελαιόλαδο. Αντιοξειδωτικά θα βρούμε στα εσπεριδοειδή, τη τομάτα (λευκοπένιο), ενώ σε καλαμπόκι, κίτρινες πιπεριές, σπανάκι και κρόκο αυγού περιλαμβάνονται και ζεαξανθίνη, λουτεΐνη.
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β, ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ, ΒΙΤΑΜΙΝΗ D : απαραίτητα και αυτά για τη καλή λειτουργία της όρασης. Τα βρίσκουμε στα προαναφερθέντα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρι, κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης βιταμίνη D προσλαμβάνουμε με την έκθεσή μας στον ήλιο.
Συμπερασματικά η ισορροπημένη διατροφή συμβάλει στη διατήρηση της όρασης και στην επιβράδυνση εμφάνισης τυχόν προβλημάτων.
Αικατερίνη Χατζημιχάλη
Οφθαλμίατρος
EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας – Laser Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού