Δακρυοασκορρινοστομία
Τι είναι η επέμβαση της δακρυοασκορρινοστομίας (DCR);
Η χειρουργική επέμβαση της δακρυοασκορρινοστομίας γίνεται για να ιαθεί ένας υδαρής, κολλώδης οφθαλμός που προκαλείται από τη στένωση ή την απόφραξη των δακρυϊκών σωλήνων αποχέτευσης. Μια νέα δίοδος γίνεται μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και τη μύτη και έτσι παρακάμπτεται τυχόν απόφραξη κάτω από το δακρυϊκό ασκό και επιτρέπει στα δάκρυα να παροχετεύονται και πάλι κανονικά. Η εγχείρηση πραγματοποιείται επίσης με ένα τροποποιημένο τρόπο για να ανακουφίσει αποφράξεις που συμβαίνουν υψηλότερα στην δακρυϊκό σύστημα αποχέτευσης.
Ποιος χρειάζεται δακρυοασκορρινοστομία;
Η δακρυοασκορρινοστομία αξίζει τον κόπο αν η δακρύρροια είναι αρκετά κακή ώστε να εμποδίζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Συνιστάται, επίσης, εάν είχατε μια μόλυνση στην περιοχή του δακρυϊκού ασκού (οξεία δακρυοκυστίτιδα), ως αποτέλεσμα του αποφραγμένου δακρυϊκού πόρου, προκειμένου να αποφευχθούν επανειλημμένα επεισόδια κόκκινου, επώδυνου οιδήματος στη γωνία του οφθαλμού.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει η επέμβαση:
- Εξωτερικά – μέσω του δέρματος
- Ενδοσκοπικά – μέσα από το ρουθούνι
Τι είναι η εξωτερική DCR;
Μια μικρή τομή γίνεται από την πλευρά της μύτης για να υπάρχει πρόσβαση στο δακρυϊκό ασκό. Ένα κομμάτι του οστού μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και τη μύτης αφαιρείται προκειμένου να φτάσουμε στο εσωτερικό της μύτης. Ο δακρυϊκός ασκός είναι ανοικτός και συνδεδεμένος με το εσωτερικό της μύτης, έτσι μια άμεση δίοδος σχηματίζεται μεταξύ του ασκού και της μύτης. Ένας μαλακός “σωλήνας” σιλικόνης ή ένα σπείρωμα μπορεί να τεθεί μέσα στη δακρυϊκή δίοδο για να τη κρατήσει ανοιχτή κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Αυτός ο σωλήνας δε φαίνεται και απομακρύνεται στην κλινική περίπου 10 έως 12 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά.
Το ποσοστό επιτυχίας για αυτή την επέμβαση είναι 85-90 %. Επιτυχία σημαίνει ότι η δακρύρροια σταματά εντελώς Για τη θεραπεία της λοίμωξης (οξεία δακρυοκυστίτιδα) το ποσοστό επιτυχίας είναι πάνω από 99 %.
Τι είναι η ενδοσκοπική DCR;
Στην επέμβαση αυτή ο δακρυϊκός ασκός προσεγγίζεται από το εσωτερικό της μύτης, χρησιμοποιώντας ένα μικρό τηλεσκοπικό όργανο που ονομάζεται ενδοσκόπιο. Το ενδοσκόπιο επιτρέπει στον χειρούργο να δει στο εσωτερικό της μύτης και να κάνει ένα άνοιγμα μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και της εσωτερικής επιφάνειας της μύτης, αλλά χωρίς τη χρήση ραμμάτων. Δεν υπάρχει τομή στο δέρμα σε αυτή την επέμβαση. Το άνοιγμα είναι μικρότερο από ό, τι με μια εξωτερική DCR. Ο σωλήνας σιλικόνης τοποθετείται πάντα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να κρατήσει τη νέα δακρυϊκή δίοδο ανοικτή.
Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;
Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό τοπική αναισθησία και μέθη.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της εγχείρησης;
- Η αιμορραγία από τη μύτη ή εντός των ιστών γύρω από τον οφθαλμό είναι αρκετά συχνή στις πρώτες λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Συνήθως είναι πολύ ήπια και υποχωρεί γρήγορα.
- Μετατόπιση του σωλήνα. Συνήθως αυτό δεν συμβαίνει, εκτός εάν φυσήξετε τη μύτη σας απότομα.
- Λοίμωξη. Αυτό είναι ασυνήθιστο διότι χορηγούνται ενδοφλέβια αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης και από το στόμα μετά την επέμβαση.
- Ουλές από την πλευρά της μύτης, μετά την εξωτερική DCR. Συνήθως η χειρουργική τομή επουλώνεται πολύ καλά και η ουλή γίνεται σχεδόν αόρατη μετά από 2-3 μήνες.