Ελπίδες από τα βλαστοκύτταρα για ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Νέες έρευνες σε ποντίκια που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου φαίνεται να δίνουν νέες ελπίδες σε αθσενείς που πάσχουν από ολική τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή γλαυκώματoς. Συγκεκριμένα,πειράματα σε τυφλά ποντίκια με εμφύτευση κυττάρων από ανθρώπινους οφθαλμούς δοτών, κατάφεραν να αποκαταστήσουν την όρασή τους σε μεγάλο βαθμό.
Η μέθοδος χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα γλοίας Muller που είναι βλαστοκύτταρα που υπάρχουν σε όλους τους ενήλικες και έχουν την δυνατότητα να ‘μεταμορφωθούν’ σε κύτταρα διάφορων ειδών. Μετά την εμφύτευση στους οφθαλμούς των ποντικών έγινε κατάλληλη χημική επεξεργασία ώστε τα κύτταρα να μετατραπούν σε ραβδία, και να μπορούν να ανιχνεύουν το φως στον αμφιβληστροειδή. Τα κύτταρα δεν συνδέθηκαν απευθείας με το οπτικό νεύρο όπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα κύτταρα, μα δημιούργησαν ‘γέφυρες’ με άλλα κύτταρα του αφιβληστροειδούς ώστε να μπορούν να μεταβιβάζουν πληροφορίες σ’ αυτό.
Έλεγχος στην όραση και στους εγκεφάλους των ποντικιών έδειξε πως η αποκατάσταση της όρασης έφτασε έως και το 50%.
Ο Καθηγητής Astrid Limb, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην ομάδα που έκανε αυτήν μεταμόσχευση, δήλωσε πως μια τέτοια βελτίωση στην όραση ενός ανθρώπου θα του άλλαζε εντελώς την ζωή. Μπορεί να μην έχει ο ασθενής την δυνατότητα μ αυτήν την βελτίωση να διαβάσει ή να δει τηλεόραση, αλλά θα μπορεί να κινείται στον χώρο γύρω του χωρίς πρόβλημα και να ξεχωρίζει αντικείμενα.
Η έρευνα, φυσικά, συνεχίζεται, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά!
Πηγές: Περιοδικό Stem Cell Translational Medicine – BBC