Γλαύκωμα, Παράγοντες Κινδύνου
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό TGF (the glaucoma foundation), υπάρχουν οι εξής παράγοντές κινδύνου για την πάθηση του γλαυκώματος:
Ηλικία άνω των 40 ετών
Παρότι το γλαυκωμα μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρες ηλικίες, είναι κυρίως πάθηση των μεγαλύτερων ηλικιών
Ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος
Το γλαυκωμα σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομήσιμο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αν το έχει κάποιος στην οικογένειά μας ότι απαραίτητα θα το πάθουμε και εμείς.
Ασθενείς με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση
Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση είναι ο κυριότερός παράγοντας κινδύνου για την απόκτηση γλαυκωματικών βλαβών
Άτομα Αφρικανικής, Νοτιο-Αμερικανικής και Ασιατικής καταγωγής
Άτομα Αφρικανικής και Νοτιο-Αμερικανικής καταγωγής έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαυκωμα ανοιχτής γωνίας ενώ άτομα Ασιατικής καταγωγής έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαυκωμα κλειστής γωνίας
Ασθενείς που έχουν:
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Υψηλή μυωπία
- Κάνουν μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών
- Έχουν ιστορικό τραυματισμού στον οφθαλμό τους
- Εξαιρετικά υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Λεπτό πάχος κερατοειδούς
Οποιοσδήποτε κάτω των 40 συνιστάται να έχει τουλάχιστον έναν οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε 3 με 4 χρόνια. Άτομα κάτω των 40 με έναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον κάθε ενάμισι με δύο χρόνια. Όλοι άνω των 40 πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον κάθε ενάμισι με δύο χρόνια. Αν κάποιος είναι άνω των 40 και έχει έναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου συνιστάται να εξετάζεται μία φορά το χρόνο ενώ οποιος είναι άνω των 35 ετών και έχει παραπάνω από έναν παράγοντα κινδύνου συνιστάται να εξετάζεται επίσης ετησίως.
EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας – Γλαύκωμα