Καταρράκτης – Μύθοι και Πραγματικότητα

old couple

Ο καταρράκτης είναι από τις συχνές χειρουργικές παθήσεις του ανθρώπου. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα εμφανίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση κατα την διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες το 50% των ευρωπαίων πολιτών μεταξύ 65- 74 ετών έχουν καταρράκτη, ενώ στην ηλικία των 75 ετών το ποσοστό των πασχόντων είναι 70%. Πολλοί όμως ασθενείς ακόμη δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι ο καταρράκτης, πως δημιουργείται και ακόμα πως αντιμετωπίζεται, δημιουργώντας μύθους τους οποίους θα σας διευκρινίσουμε.

 
1. Τι είναι ο καταρράκτης ;
Είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού που προκαλεί διαταραχή της διάθλασης και εστίασης του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μείωση της όρασης τόσο ποσοτικά (μειωμένη οπτική οξύτητα) όσο και ποιοτικά (μείωση διάκρισης αντιθέσεων, χρωμάτων).

 
2. Ο καταρράκτης πρέπει να ωριμάσει για να αφαιρεθεί.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν έχει θέση στην σύγχρονη αντιμετώπιση του καταρράκτη. Η ανάγκη του ανθρώπου για ευκρινή όραση είναι επιτακτική διότι πλήθος ασχολιών της καθημερινότητας του απαιτούν καθαρή όραση όχι μόνο μακρυά αλλά και κοντά όπως οδήγηση , τηλεόραση, διάβασμα, υπολογιστής κ.α. Πλέον με την πρόοδο της χειρουργικής και την επικράτηση της φακοθρυψίας ως μεθόδου εκλογής για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, το χειρουργείο διαρκεί λίγα λεπτά, γίνεται με αναισθητικές σταγόνες χωρίς την ανάγκη ενέσεων, δεν απαιτούνται ράμματα λόγω του μικρού μεγέθους της τομής ενώ η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων συνήθως για 20 μέρες. Έτσι επιτυγχάνεται άριστη όραση για μακρυά λίγες μέρες μετά, ενώ με την χρήση ειδικού ενδοφακού (τριπλοεστιακού) ο ασθενής μπορεί να βλέπει και μακρυά και κοντά χωρίς γυαλιά. Η “ωρίμανση” του καταρράκτη δλδ η αναμονή εώς ότου ο κρυσταλλοειδής φακός σκληρύνει και η όραση περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό αφενός δυσχαιρένει το χειρουργείο και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, αφετέρου αυξάνει τον χρόνο αποθεραπείας χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος για τον ασθενή.

3.Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την αντιμετώπιση του καταρράκτη
Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται όταν αρχίζει να προκαλεί τέτοια μείωση ή ενόχληση στην όραση η οποία επηρεάζει την ποιότητα της ζωής.

4. Ο καταρράκτης θεραπεύεται με κολλύρια.
Σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύεται με κολλύρια. Η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού δεν μπορεί να αναστραφεί ούτε καν να επιβραδυνθεί με την χρήση κολλυρίων. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο χειρουργικός.

5. Αντιμετώπιση του καταρράκτη με laser.
Στους περισσότερους ασθενείς ακόμα και σε όσους έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη έχει επικρατήσει η άποψη ότι το χειρουργείο πραγματοποιείται με την χρήση laser. H αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των χειρουργείων γίνεται με την μέθοδο της φακοθρυψίας. Ουσιαστικά με την χρήση υπερήχων κατακερματίζεται ο θολωμένος κρυσταλλοειδής φακός και αφού απομακρυνθεί στην θέση του τοποθετείται ο ενδοφακός. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των laser (Femto Cataract Laser) σε κάποιες φάσεις της επεμβάσεως του καταρράκτη.

6. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η πρεσβυωπία με το χειρουργείο του καταρράκτη ;
Με τους παλαιότερους ενδοφακούς (μονοεστιακούς) ο ασθενής μετά από το χειρουργείο του καταρράκτη είχε πολύ καλή όραση για μακρυά και χρειαζόταν γυαλιά για να διαβάσει. Η πρόοδος της τεχνολογίας των ενδοφακών τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί και η πρεσβυωπία μετά από ένα χειρουργείο.
H πιο αποτελεσματική προσέγγιση της πρεσβυωπίας μετά από το χειρουργείο του καταρράκτη αποτελούν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί τελευταίας γενιάς. Οι συγκεκριμένοι ενδοφακοί προσφέρουν υψηλής ποιότητας όρασης σε όλες τις αποστάσεις ( μακριά, ενδιάμεσα, κοντά ) χωρίς την χρήση των γυαλιών. Βέβαια σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του χειρουργείου είναι η κατάλληλη επιλογή του ασθενούς, η σωστή ενημέρωση και η εμπειρία του χειρουργού.

7.Ο καταρράκτης μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την χειρουργική του αντιμετώπιση του.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Συνήθως με αυτόν τον τρόπο περιγράφεται λανθασμένα η θόλωση του οπισθίου περιφακίου, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με την διενέργεια καψουλοτομής. Ουσιαστικά με την χρήση ενός μηχανήματος laser τρυπάμε το θολωμένο οπίσθιο περιφάκιο στο κέντρο του και έτσι επανέρχεται η όραση στα προηγούμενα επίπεδα. Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο μία φορά και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.


Αριστείδης Μαντζούνης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

1

EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας – Καταρράκτης και Επέμβαση Καταρράκτη