Το Φίλτρο των Ματιών
Θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό; Θα ήθελα να σας αφήσω να ψάχνετε ώρες στην ανατομία του οφθαλμού, να βρείτε μόνοι σας την απάντηση, αλλά θα ήταν άδικο μιας και αυτό το φίλτρο δυστυχώς δεν βρίσκεται ούτε στον αμφιβληστροειδή, ούτε στον κερατοειδή, ούτε στο χοριοειδή και δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πολύ μακριά από το οπτικό νεύρο. Καμία εξέταση δεν θα μπορούσε να το ανιχνεύσει και καμία μέτρηση οπτικής οξύτητας δεν θα μπορούσε να το μετρήσει.
Κι αυτό γιατί απλά είναι τοποθετημένο πολύ πιο βαθιά μέσα μας και σχηματίζεται από την οικογένεια, την παιδεία και τις εμπειρίες μας.
Αναμφισβήτητα ερχόμαστε σε επαφή με τον εξωτερικό μας κόσμο δια μέσω των ματιών. Τα μάτια είναι αυτά που δίνουν χρώμα στην ζωή μας και η βλεμματική επαφή είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας από την ώρα που ερχόμαστε στην ζωή. Τί γίνεται όμως όταν μπαίνει μπροστά το φίλτρο;;;
Το φίλτρο λοιπόν, είναι η υποκειμενική άποψη των ερεθισμάτων που βρίσκονται γύρω μας. Είναι αυτό που κληρονομήσαμε από το DNA μας, είναι αυτό που μας εμποδίζει αρκετές φορές να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, δηλαδή όπως πραγματικά είναι. Ποιο είναι το κόστος σε όλο αυτό; Μα φυσικά η διαστρεβλωμένη αίσθηση της πραγματικότητας ,και για να γίνω πιο σαφής ας δώσω ένα παράδειγμα. Λόγου χάριν είναι σαν να έχεις δυνατότητα να δεις χωρίς γυαλιά και να μην το κάνεις… σαν να επιλέγεις την χαμηλή σου οπτική οξύτητα στις σχέσεις σου, είτε διαπροσωπικές, είτε επαγγελματικές είτε σχέσεις απλής καθημερινότητας.
Είναι εν τέλει ότι επιλέγουμε να δούμε, βάση όλων αυτών που μας προσδιορίζουν… κοινώς βλέπουμε ότι εμείς επιλέξουμε να δούμε, σύμφωνα με ότι ξέρουμε, με ότι αντέχουμε και με ότι μπορούμε να διαχειριστούμε..
Όπως αντιλαμβάνεστε μέσα από αυτό το φίλτρο περνούν όλα, συναισθήματα (που αναλόγως μας ‘’αυτό-επιτρέπουμε’’ να αισθανθούμε), σκέψεις (που σχηματίζονται αναλόγως την ερμηνεία που δίνουμε σε αυτό που βλέπουμε) και τέλος συμπεριφορές (που επιλέξαμε να υιοθετήσουμε ένεκα των προηγούμενων δύο, δηλαδή η αντανάκλαση των όσων το φίλτρο επέτρεψε να διηθηθούν).
Το φίλτρο των ματιών, λοιπόν, έχει να κάνει περισσότερο με την φωνή του μπαμπά μας και της μαμάς μας και όσων μας δίδαξε η ζωή, παρά με την όραση αυτού καθεαυτού. Η οποία όραση βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι από τις δυνατότερες αισθήσεις μας, μιας και στέλνει την εικόνα στο εγκέφαλο όπου δημιουργούνται οι λέξεις και ταξιδεύουν στην γλώσσα ,και στην συνέχεια εκδηλώνονται με την έκφραση των συναισθημάτων μας είτε συμπεριφοριστικά είτε λεκτικά.
Οφείλω να υπενθυμίσω ότι το φίλτρο αυτό όπως όλα τα φίλτρα χρειάζεται καθάρισμα τακτικό, καμιά φορά και ολική αλλαγή. Διότι πιάνει “άλατα”(=αποκρυσταλλωμένες απόψεις) ή πολλές φορές μικρόβια που μπορεί να μολύνουν ολόκληρο το άτομο(=δυσχέρεια στις σχέσεις, δυσλειτουργία σε πολλά επίπεδα της ζωής).
Ηλέκτρα Σιαλμά Ψυχοθεράπευτρια MSc, Οικογενειακή Θεραπεία Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτικη ζεύγους