Οφθαλμολογικές Παρενέργειες απ’ την Χρήση του Αντί-επιληπτικού Φαρμάκου Topiramate
Το φάρμακο topiramate ενδείκνυται κυρίως για επιληψία σε ενήλικες και παιδιά άνω των δυο ετών. Άλλες ενδείξεις αποτελούν ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, κατάθλιψη, διπολική νόσος και ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση. Το φάρμακο απορροφάται γρήγορα μετά την λήψη από το στόμα, έχει χρόνο μισής ζωής 24 ώρες και αποβάλλεται με τα ούρα.
Οι οφθαλμολογικές παρενέργειες που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας, οξεία μυωπία, συλλογή υγρού στον υποχοριοειδικό χώρο, οίδημα βλεφάρων, σκληρίτιδα βλεφαρόσπασμο, νυσταγμό και διπλωπία.
Το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, μέσος όρος ηλικίας 34 έτη, συνήθως 2 εβδομάδες μετά την έναρξη θεραπείας σε δόσεις topiramate 50-100 mgs. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στο μάτι, ελάττωση οράσεως, δακρύρροια, ερυθρότητα συνοδευόμενα από πονοκέφαλο, ναυτία και εμετό. Αναφέρεται ότι προϋπάρχουσα υπερμετρωπία δεν θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση αυτής της παρενέργειας. Ο μηχανισμός του οξέος γλαυκώματος κλειστής γωνίας είναι οίδημα του ακτινωτού σώματος η / και αποκόλληση του ακτινωτού σώματος και χοριοειδούς που μηχανικά σπρώχνουν το διάφραγμα έριδος-φακού μπροστά ελαττώνοντας το βάθος του προσθίου θαλάμου. Η θεραπεία συνιστάται σε διακοπή του topiramate, χορήγηση κυκλοπληγικών, ώστε το διάφραγμα ίριδος-φακού να μετακινηθεί πίσω, χορήγηση τοπικών και συστηματικών υποτασικών φαρμάκων και τοπικών κορτικοστεροειδών.
Ασθενείς και γονείς παιδιών που ξεκινούν θεραπεία με topiramate πρέπει να ενημερώνονται για τις πιθανές παρενέργειες ώστε να επισκέπτονται οφθαλμίατρο σε περίπτωση εμφάνισης ενός των παραπάνω συμπτωμάτων (πχ ελάττωση οράσεως η πόνος στο μάτι). Δεν συνιστάται προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε ασθενείς υπό θεραπεία με topiramate.
Παναγιώτα Σταύρου
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC – Laser Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού