Υποτροπιάζουσα Επιθηλιακή Απόπτωση του Κερατοειδούς
Η υποτροπιάζουσα επιθηλιακή απόπτωση του κερατοειδούς αποτελεί μια κατάσταση η οποία παρουσιάζεται κυρίως μετά από τραυματισμό και οφείλεται σε ελαττωματική σύμφυση του κερατοειδικού επιθηλίου με την υποκείμενή του βασική μεμβράνη.
Όπως προαναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι αρχική αιτία της παθολογικής αυτής κατάστασης αποτελεί η ύπαρξη οφθαλμικού τραύματος του κερατοειδούς, δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να συνυπάρχει και κάποια δυστροφία του επιθηλίου (π.χ. Δυστροφία Cogan- συχνότερη) που ευνοεί ενδεχομένως μια τέτοια εκδήλωση, ενώ στους λοιπούς προδιαθεσικούς παράγοντες περιλαμβάνονται και η οπίσθια βλεφαρίτιδα αλλά και ο Σακχαρώδης Διαβήτης.
Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι ακόμη και μετά από την αποκατάσταση (επανεπιθηλιοποίηση) μιας βλάβης (ελλείμματος) στην επιφάνεια του κερατοειδούς, αυτή εξακολουθεί να ρήγνυται (να ξανά- ανοίγει, δηλαδή) και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας συμπτώματα όπως ερεθισμό, ερυθρότητα, δακρύρροια, ακόμη και θόλωση όρασης σε κάποιες περιπτώσεις, που εκδηλώνονται συχνότερα κατά το πρωινό ξύπνημα.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα μετά από εβδομάδες ή μήνες, ενώ στην αντιμετώπισή της συμβάλλουν μέτρα αποφυγής της τριβής μεταξύ βλεφάρων και οφθαλμικής επιφάνειας όπως είναι η χρήση ενυδατικών κολλυρίων και gel προκειμένου να ενισχυθεί η πλήρης επούλωση της κερατοειδικής επιφάνειας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χρήση θεραπευτικού φακού επαφής ή ακόμη και η εφαρμογή laser ή μικροχειρουργικής επέμβασης (μηχανική απόξεση επιθηλίου).
Ευγενία Αθανασοπούλου
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC – Καταρράκτης – Επέμβαση Καταρράκτη