Ιογενής Επιπεφυκίτιδα
Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του βολβού του οφθαλμού. Συχνά προσβάλλεται απο ιούς και ιδιαίτερα απο τον αδενοϊό με αποτέλεσμα να φλεγμαίνει. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή απο τον ασθενή. Πολύ συχνά ο ασθενής έχει έρθει σε επαφή με άτομο που έχει επιπεφυκίτιδα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
Συμπτώματα – Εικόνα
Στα κύρια συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας ανήκουν ο έντονος ερεθισμός με υπεραιμία του επιπεφυκότα, καθώς επίσης και το αίσθημα ξένου σώματος-άλγος. Δακρύρροια με συνοδό θάμβος όρασης και φωτοφοβία εμφανίζεται επίσης. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται στον έναν οφθαλμό και σύντομα μεταφέρονται και στον έτερο. Προωτιαίοι λεμφαδένες είναι πιθανό να ψηλαφώνται. Ψευδομεμβράνες και θολερότητες του κερατοειδούς από τη λοίμωξη οδηγούν σε περαιτέρω έκπτωση της όρασης. Οι θολερότητες αυτές μπορεί να παραμείνουν έως και 2 χρόνια στον κερατοειδή.
Επιπεφυκίτιδα και Διάγνωση
Κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ιογενούς επιπεφυκίτιδας απαιτείται κλινική εκτίμηση από οφθαλμίατρο για να γίνει και διαφοροδιάγνωση απο άλλες πιό σοβαρές ή ήπιες καταστάσεις-νόσους που προκαλούν ερυθρότητα του οφθαλμού.
Θεραπεία Επιπεφυκίτιδας
Η θεραπεία είναι κατα βάση υποστηρικτική, καθώς ο ιός αυτοπεριορίζεται. Σε σοβαρές περιπτώσεις η επιπεφυκίτιδα αποδράμει έως και σε 3 εβδομάδες. Οι δροσερές κομπρέσες ανακουφίζουν από τον πόνο. Σε περίπτωση ύπαρξης ψευδομεμβρανών και προσβολής του κερατοειδούς αποτέλεσμα έχουν τα κορτικοστεροειδή, πάντα με οδηγία οφθαλμιάτρου και αφού έχει αποκλειστεί η ερπητική λοίμωξη. Σημαντικό είναι να περιορίζεται η εξάπλωση-μετάδοση. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών κρίνεται αναγκαία. Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τους οφθαλμούς ή με ρινικές εκκρίσεις, καθώς επίσης και η κοινή χρήση πετσετών, μαξιλαροθήκης. Τέλος συστήνεται η αποφυγή κολύμβησης σε πισίνες.
Φλώρου Χρυσούλα
Χειρούργος Οφθαλμίατρος